Szukasz sprzętu medycznego? Wypełnij darmowe zapytanie
Wypełnij darmowe zapytanie
MedicalOnline.pl wyszukuje najlepszych dostawców
i przesyła im Twoje zapytanie
Dostawcy przesyłają Ci oferty handlowe dotyczące zapytania
sprzęt medyczny
Wyślijzapytanie ofertowe

Odkrycie: Wolno uwalniany węglowodan Palatinose

Pegasus PR | 2010-06-15
Odkrycie: Wolno uwalniany węglowodan Palatinose

Nowe badania wykazują fizjologiczne zalety wolno uwalnianego węglowodanu Palatinose™ firmy BENEO.
Wyniki nowych badań Holuba opublikowane ostatnio w internetowym wydaniu magazynu British Journal of Nutritions , obejmujące szereg szczegółowych testów u ludzi, wykazały, że węglowodan disacharydowy Palatinose™ firmy BENEO (izomaltuloza) posiada wyraźne zalety fizjologiczne.


Badania Holuba polegały na określeniu, jakie skutki fizjologiczne powoduje w organizmie ludzkim wolne uwalnianie Palatinose™ w jelitach, obserwowane podczas badań kinetyki enzymów. Biorąc to pod uwagę, przeprowadzono trzy oddzielne testy, mające na celu ustalenie:
-    czy Palatinose™ zwarta w produktach spożywczych i napojach podlega całkowitemu strawieniu i przyswojeniu przez człowieka;
-    czy wolne uwalnianie Palatinose™ prowadzi do całkowitego jej strawienia
i wchłonięcia oraz jak odzwierciedla to przebieg poziomu glukozy we krwi;
-    czy akceptacja i tolerancja na spożycie Palatinose™ trwa w metabolizmie ludzkim dłużej w porównaniu z sacharozą.

Spektakularny sukces
Seria badań przeprowadzonych przez Holuba wyraźnie wykazała metaboliczne zalety Palatinose™. Według prac Holuba. Palatinose™ jest w pełni przyswajalnym węglowodanem niezależnie od tego, czy spożywana jest w produktach stałych czy też w napojach. Powolne, aczkolwiek całkowite uwalnianie Palatinose™ w jelitach skutkuje dłuższym okresem dostarczania glukozy do krwi. Regularne spożycie Palatinose™ jest dobrze tolerowane, nawet przez populacje o podwyższonym ryzyku chorób układu sercowo-naczyniowego. Wyniki Holuba sugerują, że Palatinose™ może mieć nawet korzystny wpływ na długotrwały metabolizm węglowodanów.

Palatinose™ – w pełni przyswajalny węglowodan
W celu oceny przyswajalności Palatinose™ na niemieckim Uniwersytecie w Würzburgu przeprowadzono u ludzi badania ileostomii. Potwierdziły one, że Palatinose™ rzeczywiście podlega całkowitemu strawieniu i wchłonięciu w jelicie cienkim, niezależnie od formy jej podania w żywności czy w napojach. Trawienie i wchłanianie 50 g Palatinose™ w dwóch różnych formach podania były zasadniczo całkowite. Jest to pierwsze badanie trawienia
i wchłaniania Palatinose™ u ludzi, które potwierdza dane z poprzednich badań in vitro oraz badań na zwierzętach, że Palatinose™ jest węglowodanem całkowicie przyswajalnym.

Palatinose™ – pierwszy węglowodan disacharydowy, charakteryzujący się niskim indeksem glikemicznym ORAZ dostarczający do krwi glukozę przez dłuższy czas
Przeprowadzono również drugie badanie, mające na celu ustalenie, czy powolne, aczkolwiek całkowite strawienie i wchłonięcie Palatinose™ znalazłoby odzwierciedlenie w przebiegu poziomu glukozy we krwi. W tym celu u zdrowych osób dorosłych przeprowadzono trzygodzinny test na poziom glukozy (w niemieckim Instytucie PROFIL w Neuss).
W przypadku Palatinose™ wykazał on znacznie niższe poziomy glukozy i insuliny we krwi
w porównaniu z sacharozą, jak również pokazał, że Palatinose™, w odróżnieniu od sacharozy, jest węglowodanem o niskim indeksie glikemicznym. Dane dotyczące przebiegu poziomu glukozy we krwi wraz z wynikami ileostomii pokazują ponadto, że Palatinose™ jest bardzo wolno, aczkolwiek całkowicie trawiona i wchłaniana w jelicie cienkim. Skutkuje to wydłużeniem czasu dostarczania glukozy do organizmu. Dlatego można stwierdzić, że Palatinose™ jest pierwszym disacharydowym węglowodanem o niskim indeksie glikemicznym, który przez dłuższy czas dostarcza glukozę do krwi.

Palatinose™ – długotrwałe korzyści dla metabolizmu węglowodanów
Trzecie badanie przeprowadzono w celu ustalenia fizjologicznego wpływu codziennego spożycia Palatinose™ na ludzki metabolizm (w porównaniu z sacharozą) w dłuższym okresie czasu. Przeprowadzono interwencyjne badanie kliniczne metodą podwójnie ślepej próby kontrolowanej na Uniwersytecie w Würzburgu, podczas którego osoby dorosłe
z podwyższonym poziomem lipidów we krwi spożywały codziennie 50 g Palatinose™ lub sacharozy. Badanie uwzględniało różne artykuły spożywcze w ramach kontrolowanej, typowo europejskiej diety w okresie czterech tygodni. Wykazało ono, że regularne spożywanie Palatinose™ (50 g dziennie) było dobrze tolerowane i nie wywierało niekorzystnego wpływu na poziom lipidów we krwi (w tym cholesterolu oraz cholesterolu LDL) ani na znaczniki ryzyka sercowo-naczyniowego. Ponadto parametry metabolizmu węglowodanów, tj. stężenie glukozy we krwi na czczo oraz oporność insulinowa, po czterech tygodniach spożywania Palatinose™ uległy znacznemu obniżeniu. W przypadku sacharozy nie stwierdzono tak znaczących różnic. Wyniki te sugerują, że regularne przyjmowanie Palatinose™ przez dłuższy czas ma korzystny wpływ na metabolizm węglowodanów.

Anke Sentko, wiceprezes ds. regulacji i komunikacji żywieniowej w firmie BENEO, komentuje: „Odkrycia Holuba potwierdzają tylko, dlaczego tak wielu producentów żywności
i napojów stosuje już Palatinose™ w swoich produktach. Funkcjonalny węglowodan Palatinose™ nadaje bardzo korzystne cechy wielu produktom począwszy od napojów sportowych, poprzez produkty żywieniowe dla sportowców, napoje typu instant, funkcjonalne napoje mlecze, herbaty, płatki owsiane i batony energetyczne, po wypieki i żywność kliniczną”.

Palatinose™ firmy BENEO
Palatinose™ firmy BENEO to węglowodan disacharydowy wytwarzany z cukru (sacharozy). Różni się on od cukru wiązaniem między cząsteczkami glukozy i fruktozy (wiązania glukozydowe -1,6 zamiast -1,2 w sacharozie). Wcześniejsze badania kinetyki enzymów wskazują, że aby rozerwać wiązania w Palatinose™ enzymy jelita cienkiego potrzebują znacznie więcej czasu niż dla wiązań w szybko przyswajanych cukrach, takich jak sacharoza czy maltoza. Palatinose™ jest węglowodanem nieszkodliwym dla zębów, a w wyniku całkowitego, aczkolwiek powolnego uwalniania w jelicie, dostarcza pełną wartość energetyczną węglowodanu (4 kcal/g) w bardziej zrównoważony sposób i przez dłuższy czas.
Zakończenie

Oferta produktów firmy BENEO obejmuje funkcjonalne składniki żywności o zaletach odżywczych i technicznych, wyprodukowane z korzeni cykorii, cukru buraczanego oraz ryżu. Firma BENEO to idealny partner w dziedzinie poprawy zdrowia (kontrola wagi, sprawność umysłowa i fizyczna, poprawa procesów trawiennych, zdrowie kości i zębów), smaku, konsystencji oraz wartości odżywczych produktu (zastępowanie tłuszczu i cukru/wzbogacenie w błonnik). Dzięki unikalnemu zespołowi ekspertów, w tym pracowników instytutu BENEO, firma BENEO aktywnie wspiera partnerów branżowych w zakresie rozwoju bardziej zrównoważonych i zdrowych produktów spożywczych.

BENEO jest częścią Südzucker Group, a jej obroty sięgają 350 mln euro. Firma zatrudnia niemal 900 pracowników, a jej zakłady produkcyjne mieszczą się w Belgii, Niemczech, Chile oraz we Włoszech.
www.BENEO.com